[Ana Sayfa ][Yazılar] 


Aleister Crowley'nin

 

Kanun Kitabı

 

Ünlü İngiliz majisyeni Aleister Crowley yeni evlendiği Rose Kelley ile birlikte çıktığı uzun balayında, 1904 yılının başlarında Kahire'yi ziyaret etmişti. Otele İran uyruklu Prens Çioa Han ve Ouarda kaydolmuşlardı. Crowley farklı kimliklere bürünme alışkanlıyla belki de hayran olduğu oryantalist Sir Richard Burton'e taklit ediyordu. Bu sıralarda Aleister Crowley İskoçya'da canavarıyla ünlü Loke Ness gölü kıyısında Boleskine konağında yaşıyordu, ancak kışları İskoçya'nın soğuk ve rutubetli olmasından dolayı genç çift Mısır gezilerini uzatmaya karar verdiler ve Kahire'nin şık bir mahallesinde daire tutular ve Crowley Altın Şafak cemiyetinde öğrendiği majiyi uygulamak üzere dairenin kuzey bölümü bir mabede çevirdi. Günün birinde majikal güçlerini karısına teşir etmek için hava elemental varlıkları (cinleri) çağırıp görünür biçime sokmaya çalışmış. Anlattığına göre karısı birden "Seni bekliyorlar" deyince, transa girdiğini fark etmiş. Aynı şekilde bir sonraki gün ve sonrası Rose sürekli bu meyanda kendinden geçmiş şekilde bu sözleri tekrarlamış. Daha sonra Rose Mısır tanrısı Horus'un onu beklediğini söylemiş. Bunu üzerine Crowley onu bazı sorularla test etmiş ve yanıtlar doğru çıkınca şaşırmış. Rose onu Kahire müzesinde teşir edilen Horus ile ilgili bir tablete götürmüş. Crowley hayrete düşmüştü, çünkü katolog numarası 666 imiş. Tarih ilk bahar ekinoks'u Mart 20'dir ve daha sonra Nisan 7'de tebliğ alacağı "Kanun Kitab"ına göre "Tanrıların Ekinoks"uydu, diğer bir deyişle yeni bir çağın başlangıcı. Aslında "Yeni Çağı" (New Age) görüşü ilk kez sözümona 1937'de Alice Bailey'nin bir eserinde ortaya atılmıştı, ancak bundan çok önce Crowley'nin Kanun Kitabı tamamen farklı bir temayla New Aeon'u ilan ediyordu.           

 

Bu testlerden sonra Crowley karısını daha ciddi almaya başlamış. Rose ona Horus'u çağırmak için ritüel önermiş. Bunun şeklini Crowley açıklamıyor, ancak saçma ve öğrendiği usullere uymadığını belirtiyor. Buna rağmen deneymeye karar verir ve sonçta Aiwaz veya Aiwass adında "bedensiz bir varlıkla" temas kurduğunu iddia etmişti. Bu varlık Crowley dairesinde hazırladığı mabete üç gün arka arkaya arkasından dikte ederken, Crowley bir yandan söylediklerini yazıyordu. Bu seanslar üç gün boyunca her gün öğlen saat on ikiden bire dek devam ediyormuş.

 

Sonuçta aşağıda üç farklı tercümesini sunduğumuz Kanun Kitabı ortaya çıkmıştır. Takdir sizin, lanetli bir kitap mı? Yoksa Crowley'nin bilinçaltından mı fışkırdı? Mısır Tanrıların eseri mi? Yoksa cinlerin oyunu mı? Her neyse bu kitabı bazıları şiirsel bulacak, ama şüphesiz çoğu kişiyi rahatsız edecek bölümleri var. Bu konuda site olarak tereddütle yayınladığımız bu kitabı ne öneriyoruz, ne de içeriği konusunda sorumluluk kabul ediyoruz. Bu kitabı sadece bilgilendirmek amacıyla yayınladık ve "Ay Çocuğu" yazısında Crowley hakkındaki görüşümüzü belirttik. Zaten Kitap'ta yazılanların çoğunu mecazi olarak alınmasını önerebiliriz. Örneğin "Do what thou wil is the whole of the Law"nun anlamı aslında "Gerçek İradeni bul ve onu icra et, Gerçek İraden evren kanunlaına uyum içindedir." Kitabın son sözünü dikkatinize çekerim:

 

"Bu kitabın çalışılması yasaktır. İlk okuyuştan sonra bu kopyanın yok edilmesi bilgece olur.

 

"Ama her kim bunu görmemezlikten gelirse, bunu kendi riski ve tehlikesi altında yapar. Bunlar ki, çok tehlikelidir.

"Bu kitapta bulunan içerikleri tartışma konusu yapanlardan bir veba sürüsü gibi sakınılmalıdır."

  

1) Oliver Aran Tercümesi

2) Grup T Tercümesi

3) Lupus Lazuli tercümesi

4) İngilizce Orijinal Metin

 


[Ana Sayfa ][Yazılar]